Do kraja nedelje rešenje statusa svih "Zastavinih" radnika

Bez autora
Jun 14 2010

Samostalni sindikat "Zastave automobili" bi do kraja nedelje trebalo da potpiše sporazum sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja kojim bi bio rešen status radnika koji nisu prešli u "Fijat automobili Srbija" niti su povremeno angažovani na dislokaciji opreme u tom preduzeću. U ovom trenutku oko 400 radnika je uposleno na izmeštanju opreme, dok stotinak radnika radi na proceni i prodaji sekundarnih sirovina uklonjenih iz kruga Fijata i administrativnim poslovima. Ostatak radnika trebalo bi da se rotacijom takođe angažuje u FAS-u čime bi se postiglo da i njihova primanja dostignu 80 odsto plate koju su primali dok su radili. Oko 1.600 radnika "Zastave" ostalo je u februaru bez posla, a odlukom Ministarstva ekonomije plate onih koji nisu angažovani ni u jednoj celini "Zastave", kao ni povremeno u "Fijat automobili Srbija" smanjene su na 60 odsto...

Do kraja nedelje rešenje statusa svih Samostalni sindikat "Zastave automobili" bi do kraja nedelje trebalo da potpiše sporazum sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja kojim bi bio rešen status radnika koji nisu prešli u "Fijat automobili Srbija" niti su povremeno angažovani na dislokaciji opreme u tom preduzeću.

"U ovom trenutku oko 400 radnika je uposleno na izmeštanju opreme, dok stotinak radnika radi na proceni i prodaji sekundarnih sirovina uklonjenih iz kruga Fijata i administrativnim poslovima", izjavio je predsednik Samostalnog sindikata "Zastave automobili" agenciji Beta Zoran Mihajlović.

On je dodao da bi ostatak radnika trebalo da se rotacijom takođe angažuje u FAS-u čime bi se postiglo da i njihova primanja dostignu 80 odsto plate koju su primali dok su radili.

Oko 1.600 radnika "Zastave" ostalo je u februaru bez posla, a odlukom Ministarstva ekonomije plate onih koji nisu angažovani ni u jednoj celini "Zastave", kao ni povremeno u "Fijat automobili Srbija" smanjene su na 60 odsto.

Sindikat je zbog toga tokom aprila i maja organizovao proteste ocenjujući da takva odluka nije u skladu sa protokolom potpisanim 2008. godine. Među 1.600 radnika nalazi se i 120 invalida rada koji ne mogu biti angažovani na fizičkim poslovima i čekaju otvaranje zaštitne radionice.

Predstavnici Samostalnog sindikata se nadaju i da će do kraja godine biti sproveden socijalni program kojim bi ukupan broj radnika "Zastave automobili" bio smanjen za bar 150.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik